Co to właściwie jest ten Tint?

Irmina79738

Dziewczyny ten tint jest już obecny na rynku kosmetycznym już jakiś czas, wiem że wiele pomadek go zawiera i tint to właśnie taki rodzaj pomadek które mocno utrzymują się na naszych ustach.

marjories

Tint to nie jest składnik, oznacza 'odcień', "nadawanie odcienia/koloru', w fotografice to po prostu balans bieli. W przypadku kosmetyków, a konkretnie pomadek, zapewne chodzi o nadanie trwałego koloru. Miałam kiedyś pomadkę, która składała się z koloru i bezbarwnego błyszczyka, ten kolor robił skorupę na ustach i powodował mega wysuszenie i pękanie. Obecnie używam pigmentów, w formie czystej lub dodaję do pomadki/błyszczyka, najlepszy efekt daje nałożenie pigmentu bezpośrednio na skórę ust, a potem użycie pomadki (zbyt częste używanie samego pigmentu może wysuszyć skórę ust). Z tych wszystkich pomadek/błyszczyków, które mają w swoich nazwach 'tint' jeszcze nie próbowałam.

koziczka

Masz rację. Są to szminki z reguły pod postacią flamastrów. Mają być długotrwałe, nieścieralne a efekt na ustach taki, jakby pomalowane lakierem.

grincz01

Ja używałam tych bell a dokładnie dwóch. Obecnie posiadam tylko różowy, ponieważ tylko on jest widoczny na moich ustach. Miałam również pomarańczowy, ale nawet jak nałożyłam dwie warstwy, to nic nie było widać. Niestety podkreślają suche skórki. Usta wyglądają jakby się je pomalowało flamastrem.

urszulan7

Tinty bija ostatnio rekordy popularności , pewnie dla tego że to nowość , ja średnio się nimi zachwycam , może dla tego że jakoś nie mogłam dobrać sobie koloru

cialkozieleni

Koziczko, mam takie coś we flamastrze do ust z avon, tint to on się nie nazywa -,,lip maker" ale według opisów, działa właśnie jakoś tak; stara edycja, ale do czego zmierzam- wyglądam jakbym miała usta w plamach albo coś mnie pogryzło, w jednym miejscu bardziej a w drugim mniej/ tak jakbym ziemię gryzła/. Zostawiłam go na wszelki wypadek- czasem coś zaznaczę nim w kalendarzu...

koziczka

Przyznam się, że jeszcze nie kupiłam "mazaka" do ust. Lubię nowości, jednak jakoś sceptycznie do tego podchodzę.. Od zawsze wolałam tradycyjne szminki, jestem im wierna;) Nie lubię na ustach brokatu, nie podoba mi się efekt lakieru. Jak czytam wasze wypowiedzi, to myślę, że dobrze zrobiłam nie kupując nowych "hitów"?

Irmina79738

Mi osobiście bardzo nie przypadły do gustu te kosmetyki typu tint :-/ Kolory są zazwyczaj bardzo mocne i nienaturalne-takie wampirze :-/ ,ciemne. Zmycie takiej pomadki graniczy z cudem :-/ Nie no oczywiście można je zmyć, ale ile trzeba się przy tym na pracować :-/ Ja jestem konsultantką w drogerii i kiedy pokazuje klientce kolory tej pomadki typu tint to muszę je pokazać na swojej ręce zazwyczaj, taki swatch robię, potem cały dzień chodzę z takimi swatchami na ręku :-/ U nas w pracy nie ma po prostu pumeksu z dobrego zdarzenia :-/

marjories

A czy te tinty wysuszają usta? I nakłada się je bezpośrednio na skórę czy można np na pomadkę pielęgnacyjną? Pytanie, czy położone na pomadkę będą równie trwałe?

Irmina79738

Tak nawet bardzo wysuszają usta :-/ Myślę, że warto spróbować nałożyć ten kosmetyk na pomadkę ochronną, może się okazać że te oba produkty ładnie współgrają ze sobą :-) Ale jeszcze nie stosowałam tego duetu :-)

grincz01

Tint który mam może nie tak bardzo wysusza mi ust,ale podkreśla suche skórki.

urszulan7

zgadzam się że te tinty są w dziwnych kolorach , trudno dobrać coś dla siebie , albo po prostu są to kosmetyki na wieczór przeznaczone do mocnych makijaży

evelyn1203

Tint dobrze jest nakładać z jakims balsamem do ust lub błyszczykiem. Można nałożyć go również pod pomadkę, aby zwiększyć jej trwałość