Idealny balsam do ust to taki, który nawilża, lekko nabłyszcza, nie zjada się w 5 minut (za lekki) i nie osadza się w postaci białej skorupki na wargach (za ciężki). Dobrze byłoby gdyby miał jakiś przyjemny zapach i/lub smak ale tutaj preferencji jest tak wiele jak balsamów ;)
Naturalny 3-skladnikowy balsam do ust
Jeżeli zależy Ci na w 100% naturalnym balsamie do ust możesz go stworzyć sama.
Wystarczą 3 składniki i dostęp do kuchni.
Wosk pszczeli
Wosk pszczeli jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, świetnie wygładza naskórek, natłuszcza, nadaje połysk i chroni usta dzięki pozostawieniu delikatnej warstwy ochronnej. Ponadto daje przyczepność pozostałym składnikom balsamu i sprawia, że dobrze się razem rozsmarowują.
Wosk pszczeli w temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję, musisz go więc najpierw rozpuścić i dopiero wtedy zmieszać z pozostałymi składnikami.
Olejek kokosowy
Olejek kokosowy to naturalna odżywka dla naszych ust. Poza oczywistymi zaletami czyli nawilżaniem, zmiękczaniem i nadaniem połysku, działa antybakteryjnie (w razie niedoskonałości zbawienne) i goi niewielkie ranki powstałe przy nadmiernym wysuszeniu ust.
Zauważyłaś, że w zimie, w słoiku z olejem kokosowym masz bryłę, a w lecie masz olej płynny? To dlatego, że olej kokosowy topi się w temperaturze ok. 25 stopni C. Gdy nałożysz go na usta od razu zamieni się w płynną konsystencję, i niestety na ustach nie jest trwały, szybko go zjadamy ;) Dlatego warto go zmieszać z czymś solidniejszym np. woskiem pszczelim
Olejek ze słodkich migdałów
To najczęściej wybierany olejek bo ma wszystkie potrzebne skórze substancje odżywcze: witaminy, proteiny, kwasy i świetnie zapobiega przed ich utratą, odwodnieniem komórek. Ponadto jest tańszy niż np. olejek arganowy ;)
Sposób przygotowania balsamu:
- Przygotuj czysty słoiczek, najlepiej szklany. Możesz go kupić w sklepach zielarskich lub ekologicznych.
- Wszystkie składniki w proporcji 1 łyżka wosku pszczelego + 1 łyżka olejku kokosowego + 1 łyżeczka olejku migdałowego włóż do naczynia
- Zrób gorącą kąpiel wodną. Jak? Mniejsze naczynie ze składnikami włóż do większego naczynia z wodą i podgrzej większe naczynie. Składniki nie mogą się gotować, wystarczy im temperatura topnienia wosku pszczelego (ok. 60 stopni C).
- Po rozpuszczeniu wymieszaj wszystkie składniki.
- Po wymieszaniu składników wlej powstały olej do słoiczka i poczekaj aż wystygnie czyli zmieni konsystencję na stałą.